Michel Van Hemele werkt als Managing Partner bij Essensys. Hij was professor aan de HUBrussel en CEO van Carestel en Solvus. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Brouwerij Duvel Moortgat en is lid van de raad van bestuur van o.m. Delta Lloyd Bank, Voka-VEV,…
 
Durf ‘nee’ zeggen
 
Ik ben bestuurder bij Brouwerij Duvel Moortgat. Waar de meeste bedrijven hard op zoek moeten naar nieuwe ideeën en pistes, wordt Duvel als kwalitatieve nichebrouwer constant bedolven onder een tsunami van nieuwe opportuniteiten, de ene al aantrekkelijker dan de andere. De echte uitdaging binnen de raad van bestuur is dan ‘nee’ durven zeggen in het belang van alle stakeholders van de onderneming. Wees selectief in de voorstellen waar je op ingaat.
 
Luister naar je doelgroep
 
De aanpak van HUBrussel (nu Odisee) leert me dat schuiven met de marktpositionering van een bedrijf een gewaagde zet is. De hogeschool had een unieke historische marktpositie, maar door het toetreden tot de associatie KU Leuven daalden de studentenaantallen. Studenten protesteerden publiekelijk maar HUB weigerde de consequentie van zijn beslissing te erkennen. Aan mijn oud-collega-professoren: neem de strijdbijl weer op.
 
Levenslang leren
 
Het volgen van een zomercursus in management is de ideale manier om te herbronnen. Aan zo’n topuniversiteit zit je in het gezelschap van een internationaal groepje medeondernemers. Ik heb zo een cursus gevolgd aan de gerenommeerde Amerikaanse Stanford University. Het was een heel intense, maar enorm leerrijke ervaring. Je haalt veel uit de cursus, maar ook uit de nieuwe mensen die je ontmoet.

Copyright © Perspectief, editie 1 - 2016. proximus.be/perspectief
Share: